Börsid rallisid, kas pangakriis sai selleks korraks läbi?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Vara on öelda, kas USA panganduskriis sai selleks korraks läbi
Vara on öelda, kas USA panganduskriis sai selleks korraks läbi Foto: AFP/SCANPIX

USAs käisid põhjaõngitsejad eriti pangaaktsiaid ostmas.

Aktsiaturud tõusid nii USAs, Aasias kui Euroopas.

USAs tõusis teisipäeval Dow Jonesi tööstuskeskmine 1,1 protsenti, Nasdaq 2,1 protsenti ja S&P 500 1,7 protsenti. Euroopa suured aktsiaturud tõusid teisipäeval 1,2–2,2 protsenti.

Kolmapäeval tõusis Hongkongi aktsiaturg 1,5 protsenti, Austraalia 0,9 protsenti, Hiina 0,1 protsenti ja Jaapan 0,03 protsenti.

Investorid vaatasid eile USAs avaldatud inflatsiooninumbrit ja leidsid, et polnudki väga hull. See tõmbas tähelepanu pankade hädadelt. Võib loota, et pärast kahe panga hoiustajate päästmist saadi pangajooks pidama.

Samas pole selge, milliste andmete alusel leiti, et viiest päästmise moodusest oli optimaalseim hoiustajate piiramatus mahus väljapäästmine, rääkis Skeleton Techonologiese finantsjuht Erkki Raasuke Äripäeva raadios.

Selles mõttes jääb nagu kriipima, miks võeti ette nii radikaalne päästmine. Vahest on investoritel täitmata suured lüngad, mis tõi kaasa just sellise otsuse. Samas pole selge, mis toimus pangakrahhide järel USA väikepankades.

Esimese reaktsioonina kukkusid nende aktsiad järsult, kuid kuidas käitusid nende pankade hoiustajad?

«Lähiajal kogeme meile sisendatud stabiilsust, kuid mina ausalt öelda ei tea, kas see on vaid näiv stabiilsus,» ütles NatWest Marketsi strateegiajuht John Briggs Reutersile. «Ma ei tea, kuidas käituvad tuhandete USA väike- ja keskmise suurusega pankade hoiustajad.»

Näib, et on veel vara teha järeldusi, kas kriis on läbi või lahvatab kusagil uuesti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles