Panganduskriis jõudis Euroopasse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Credit Suisse on sattunud raskustesse
Credit Suisse on sattunud raskustesse Foto: Reuters/ScanPix

Credit Suisse'i aktsia kukkus kolmapäeval järsult ja juba kümmekond aastat hädast hädasse ja skandaalist skandaali liikunud pank palus eile Šveitsi keskpangalt abi.

Erinevalt USA pankadest, mille hoiustajad päästeti, on Credit Suisse Šveitsi suuruselt teine pank, mis tegutseb globaalselt ja kuulub Euroopa 20 suurema panga hulka. Panganduse reguleerijate kõnepruugis on tegemist süsteemiselt olulise pangaga. Selliseid panku naljalt allavett ei lasta.

Šveitsi pangandusjärelevalve tegija ja keskpank teatasid kolmapäeval, et annavad Credit Suisse’ile likviidsussüsti kuni 50 miljardi frangi ehk 54 miljardi dollari ulatuses. Neljapäeval teatas pank Aasia aja järgi hommikul, et kasutab seda pakkumist. 

Panga suhtarvud on korras, aga pangast on juba pikka aega hoiused välja voolanud. Krooniliselt kahjumlikul pangal on olnud arvukalt skandaale, alates töötajate järel nuhkimisest kuni kokaiiniraha pesuni.

«Nad püüavad panka elustada ja see näib nagu elus, kuid põhimõtteliselt saab sellest riigi kontrolli all olev zombipank.»

«Šveitsi võimud tahavad tõenäoliselt rahvusliku sümboolse väärtuse tõttu hoida panka elus,» ütles Great Hill Capitali juht Thomas Hayes Reutersile. «Nad püüavad panka elustada ja see näib nagu elus, kuid põhimõtteliselt saab sellest riigi kontrolli all olev zombipank,» ütles ta ja lisas: «Tegemist on juba terve aastakümme väldanud aegluubis rongiõnnetusega.»

Suurbritannia ja USA regulaatorid jälgivad hoolega toimuvat. Euroopa Keskpank küsis kolmapäeval euroala pankadelt, kui suured on nende Credit Suisse’iga seotud riskid.

Täna tuleb kokku ka Euroopa Keskpanga rahapoliitikat määrav istung, kust oodatakse 0,5 protsendipunkti võrra baasintressimäärade tõstmist. Nüüd peaks keskpankuritel olema veel põnevat ainest, mille üle lisaks inflatsioonile arutada.

Võimalik, et ka Euroopa Keskpank peab Credit Suisse’i aitama.

Credit Suisse rikkus kolmapäeval USA investorite tuju. Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 0,9 protsenti, S&P 500 0,7 protsenti, kuid tehnoloogiaaktsiate rikas Nasdaq tõusis 0,05 protsenti.

Neljapäeval on Aasia aktsiaturud Credit Suisse'i ja laiemalt pankade murede tõttu langemas. Jaapani aktsiaturg langes 0,9 protsenti, Hongkong 1,6 protsenti, Hiina 0,9 protsenti ja Austraalia 1,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles