Kosmose jaoks võib rahaga kitsaks minna

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Virgin Orbitil on läinud raskeks saavutada kosmoses edu, küll aga põleb ettevõttes raha hoogsalt
Virgin Orbitil on läinud raskeks saavutada kosmoses edu, küll aga põleb ettevõttes raha hoogsalt Foto: EPA/Scanpix

Miljardäri Richard Bransoni Virgin Orbit kaalub strateeglisi valikuid ja arutas potentsiaalsete rahastajatega rahapuudust, mis taksitab ettevõtte tegevust, kirjutab Reuters.

Ettevõtte tegevus seiskus 21. märtsini, teatas Virgin Orbit, kes vallandas peaaegu kõik töötajad. Töötajate lahtilaskmine peaks andma ettevõttele aega, et koostada uut investeerimisplaani, ütles allikate sõnul juhatuse esimees Dan Hart töötajatele.

Ettevõtet aktsia kukkus neljapäeval 45 protsenti, mille tagajärjel on Virgin Orbiti turuväärtus vaid umbes 200 miljonit dollarit. See on kaugel enam kui kolm miljardi dollari suurusest turuväärtusest, mille ettevõte sai 2021. aastal börsile minnes.

Selline suur kukkumine näitab investorite janu kustumist kosmose idufirmade vastu nagu Virgin Orbit ja Rocket Lab USA. Viimase aktsia kukkus mullu 70 protsenti.

Virgin Orbit kärpis mullu 2022. raketistartide eesmärki. Tema rakett LauncherOne ei suutnud jaanuaris viia orbiidile üheksat väikest satelliiti, kuna lennu ajal kogeti anomaaliat.

30. septembriga lõppenud kolmanda kvartali majandustulemus on 44 miljoni dollari suurune kahjum. Siis oli ettevõttel raha 71 miljonit dollarit võrreldes juuni lõpu 122,1 miljoni dollariga. Ettevõte pole veel avalikustanud, millal saavad avalikuks neljanda kvartali tulemused.

Ettevõte on püüdnud parandada rahalist seisu. Veebruaris kaasati umbes kümme miljonit dollarit ja novembris investeeris Bransoni Virgin Investments 25 miljonit dollarit. Viimane on ka ettevõte suurim aktsionär 75 protsendise osalusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles