USA keskpank tõstis baasintressimäära

Copy
Föderaalreservi peakontor Washingtonis.
Föderaalreservi peakontor Washingtonis. Foto: Kevin Dietsch

USA Föderaalreserv tõstis kolmapäeval oma baasintressimäära, püüdes leida tasakaalu kõrge inflatsiooni ohjeldamise ja kommertspangandussektori edasise kriisi ärahoidmise vahel.

Veerandpunktiline tõstmine, mis oli kooskõlas ootustega, kergitab baasintressimäära 4,75 kuni 5,00 protsendini. Tegemist on sama suure tõusuga kui keskpanga eelmine intressimäära otsus veebruaris.

Föderaalreserv ütles oma avalduses, et hiljutised pangandussektori arengud «toovad tõenäoliselt kaasa kodumajapidamiste ja ettevõtete laenutingimuste karmistumise ning mõjutavad majandustegevust, palkamist ja inflatsiooni».

«Mõningane täiendav rahapoliitika karmistamine võib olla asjakohane, et saavutada piisavalt piirav hoiak,» lisas rahanduspoliitikat kujundav Föderaalne Avatud Turu Komitee (FOMC).

Kolmapäevane otsus rõhutab Föderaalreservi otsustavust võidelda inflatsiooniga, mis on endiselt kangekaelselt kõrgem pikaajalisest kaheprotsendilisest eesmärgist.

Tööpuudus, mis on nende teiseks peamiseks vastutusalaks, on endiselt ajaloolise madalseisu lähedal, mis lisab survet keskpangale.

Föderaalreserv ajakohastas kolmapäeval ka oma majandusprognoosi, vähendades pisut oma 2023. aasta SKP kasvuprognoosi 0,4 protsendini detsembris esitatud 0,5 protsendilt.

Föderaalreservi keskmised prognoosid selle aasta lõpu baasintressimäärale jäid muutumatuks, samas kui inflatsiooniootused tõusid veidi.

Aasta alguse tugevate majandusandmete ja Silicon Valley Banki kokkuvarisemisest tingitud ebakindluse kombinatsioon pangandussektoris viis analüütikud selleni, et Föderaalreserv jätkab tagasihoidlikuma tõstmisega kui eelnevalt prognoositi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles