Börsidel paistab rahulikum päev, kuid stress pole kuhugi kadunud

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Investorid on äraootavad, kuid veidi positiivselt meelestatud
Investorid on äraootavad, kuid veidi positiivselt meelestatud Foto: Reuters/ScanPix

Ühendriikide aktsiaindeksid tõusid reedel 0,3–0,6 protsenti.

Aasias tõusis Jaapani aktsiaturg 0,3 protsenti ja Austraalia 0,1 protsenti, kuid Hongkong langes 0,9 protsenti ja Hiina 0,4 protsenti.

Aktsiafutuurid viitavad, et Euroopas võiks tulla positiivne börsihommik.

USAs on First Citizens Bank jõudnud kaugele läbirääkimistega Silicon Valley Banki hoiuste ja laenude ostmiseks.

USAs on raha voolanud väikestest pankadest suurtesse. Samas on ka üldse pangahoiuseid vähemaks jäänud.

Capital Economics tõi välja, et läinud aastal vähenesid USAs kokku pankades hoiused 663 miljardi dollari võtta, kuna kliendid otsisid suuremat tootlust.

«Kui pangad just ei taha tõsta hoiuseintresse hoiuste lahkumise vältimiseks, siis nad peavad hakkama vähendama laenuportfelle,» jagas Reuters hoiatust. «See tooks taas mure, kuna tegevus hakkab pärssima majandusaktiivsust ja annab lisapõhjuse majanduslanguse kartuseks.»

Ka Euroopat ähvardab sama teema. Lisaks sellele sattus surve alla Deutsche Bank, kelle maksejõuetuse riski hind (CDS) kerkis reedel järsult.

Investoritele on Saksamaa suurima panga osas punaseks rätikuks panga 42 triljoni euro suurune tuletistehingute portfell.

Kuigi UBS päästab Credit Suisse'i, on ka seal jätkuvalt stress üleval. Nimelt nõuavad tehingupartnerid Credit Suisse’ilt tehingute tegemiseks tagatisi. See on vaevalt julgustav märk pankadevahelisele rahaturule, kirjutab Reuters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles