Alibaba asutaja Jack Ma naasis Hiinasse

PM Majandus
Copy
Alibaba asutaja Jack Ma.
Alibaba asutaja Jack Ma. Foto: Charles Platiau

2021. aasta lõpus lahkus Alibaba asutaja Jack Ma Mandri-Hiinast ja teda on nähtud Jaapanis, Hispaanias, Austraalias ja Tais. Nüüd on multimiljardär, kes on nähtavasti kaotanud režiimi poolehoiu, tagasi Hiinas, vahendab Reuters.

Viimastel aastatel on Hiina Kommunistlik Partei oluliselt laiendanud oma kontrolli eraettevõtete üle. Maailma suurima kaubandusplatvormi Alibaba finantstütarettevõte Ant on selle üks olulisemaid näiteid – ettevõtte asutaja Jack Ma kadus avalikkusest ja hiljuti loobus Ant Groupi juhtimisest.

Nüüd astus miljardär esimest korda üle aasta jooksul uuesti üles Hiinas. Tema omanduses Hongkongi ajaleht South China Morning Post teatas, et Ma külastas esmaspäeval Ida-Hiina suurlinnas Hangzhous asuvat kooli.

Endine inglise keele õpetaja Ma rääkis seal tehisintellektipõhise juturoboti ChatGPT teemal, teatas Yungu kooli ametlik WeChati konto. Kooli asutasid Ma ja teised Alibaba asutajad 2017. aastal e-kaubandushiiu kodulinnas. Varem oli miljardär külastanud sõpru Hongkongis, samuti Art Baseli kunstimessi, teatas ajaleht.

Ma oli väidetavalt enne Hiinasse naasmist veetnud välismaal enam kui aasta. Pressiteadete kohaselt elas 58-aastane multimiljardär eelmisel aastal pikemat aega Jaapanis, kuid teda on nähtud ka Tais ja Euroopas.

Internetihiiu Alibaba ja fintech-ettevõtte Ant Group asutaja on alates 2020. aasta sügisest harva avalikkusele silma jäänud. Toona tegid Hiina reguleerivad asutused Ant Groupi IPO-le lõpu ning Ma kaotas nähtavasti režiimi poolehoiu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles