Citi: Euroopa kinnisvaraaktsiad võivad näha 50% suurust langust (1)

PM Majandus
Copy
Citi analüütikud löövad Euroopa kinnisvaraaktsiatele hingekella.
Citi analüütikud löövad Euroopa kinnisvaraaktsiatele hingekella. Foto: imago stock&people

Citigroupi analüütikute sõnul võivad Euroopa kinnisvaraaktsiate hinnad langeda poole võrra, kuna sektor võitleb kõrgemate laenuteeninduskulude ja kinnisvara väärtuse langusega, vahendab Bloomberg.

Aktsiahindade prognoosi teinud Citi analüütikud ennustavad 2023. ja 2024. aasta jooksul varade väärtuse 20 kuni 40 protsendilist langust. «Ärikinnisvara aktsiad ei hinda ajaloolisi tsüklilisi madalseisu, mis on meie arvates asjakohased võrdlusnäitajad,» kirjutasid nad esmaspäeval saadetud märkuses.

Kinnisvarafirmad seisavad silmitsi nõudluse vähenemisega, kuna tõusnud intressimäärad vähendavad hüpoteeklaenude taotlusi ja majanduslanguse oht takistab üüritulu saamist. Tööstusharu suur võlakoormus muudab selle ka otseselt haavatavaks inflatsiooni vastu võitlevate keskpankade karmistamispoliitika suhtes.

Stoxx Real Estate Index on olnud Euroopa sektoritest üks enim mõjutatud sektoreid pärast seda, kui Silicon Valley Banki kokkuvarisemine tekitas muret laenutingimuste karmistumise pärast. Sektor on sel kuul langenud 15% võrra, kuid vähendas kahjumit täna 1% suuruse tõusuga.

2022. aasta teisest poolaastast algavad intressimäärade muutused «ei kajastu kinnisvaraaktsiate väärtustes,» kirjutas Citi meeskond.

Kuid mitte ainult kinnisvarafirmade aktsiad ei ole kannatanud, ka kinnisvarasektori võlakirjad on surve all. Viimase aasta jooksul on kõik Euroopa investeerimisjärgu ettevõtete võlakirjaindeksis olevad kinnisvaravõlakirjad langenud. Esmaspäeval langesid indeksisse kuuluvatest 19 kinnisvarafirmast 15 võlakirja hinnad, kellest suurimad langejad olid Akelius Residential AB, Heimstaden AB ja Castellum AB.

«Kinnisvara võlakirjade tootlus on märkimisväärselt tõusnud ja mõnel juhul jõudnud tasemele, mis loob ärimudelites pikaajalist ebastabiilsust,» lisasid Citi analüütikud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles