INVESTOR MARI ⟩ Leedu ahnus sundis mind Šiauliai Bankase aktsiaid müüma

Investor Mari
Copy
Investor Mari.
Investor Mari. Foto: Repro

Leedulaste pankade maksustamise idee pani mind Šiauliai Bankase aktsiatest loobuma. Võib ju loota, et mõni maksustamishoog läheb üle, kuid tundub, et see idee on edasi arenenud.

Teisipäeval siis otsustasin müüa oma Šiauliai Bankase aktsiad. Portfellis on kolme panga aktsiaid paljuvõitu. Jätsin alles Coop Panga ja LHV. Kuid see polnud müügi peapõhjus.

Leedus räägitakse juba mõnda aega, et tänu intressitõusule kasvavad järsult pankade kasumid. Kui kasvavad kasumid, siis teeniks ka riik sama maksumäära juures rohkem tulumaksu. Kuid Leedu riigil näib sellest vähe olevat – isegi olenemata sellest, et kogutavat maksu kasutatakse üllal eesmärgil NATO taristule.

Arvestades, et kommertspangad võivad tänavu teenida kokku umbes miljard eurot kasumit, tegid rahandusministeerium ja Leedu Pank ettepaneku kehtestada nende jaoks 2024.–2025. aastaks ajutine solidaarsusmaks, mis on 60 protsenti puhasintressitulust. See on üle 50 protsendi kõrgem nelja tavapärase eelarveaasta keskmisest, vahendas Postimees BNSi.

Eeldatakse, et kahe aastaga toob nn solidaarsusmaks riigile umbes pool miljardit eurot.

Kui pangad tõstaksid hoiuste intresse ja vähendaksid laenuintresse, maksaksid nad vähem makse ning saaksid seega vähem puhasintressitulu.

Leedu Panga kommertspankade tegevuse kohta avaldatud andmetel (seisuga 1. oktoober 2022) peaksid solidaarsustoetust tasuma neli-viis riigi suuremat panka: Swedbank, SEB, Luminor, Šiauliai pank ja võimalik, et ka Revolut.

Ei saa aru, miks mina peaks Leedu riigi tõttu investorina saama kaudselt vähem omanikutulu. Seetõttu hääletasin jalgadega ja müüsin oma 3280 Šiauliai bankase aktsiat. Müügist laekub mulle 2250,07 eurot.

Tegemist on päris vana investeeringuga. Ostsin 2017. aasta veebruaris esimesed 2000 aktsiat keskmise hinnaga 0,46 eurot. Sain kahel korral juurde dividendi aktsiates. Ostsin 2021. aasta maikuus juurde 400 aktsiat keskmise hinnaga 0,625 eurot tükist. Kokkuvõttes oli aktsiate soetushind 0,356 eurot, mis teeb tehingu kasumiks 1082,40 eurot ehk investeeringu tootluseks 92,7 protsenti.

Nüüd pole mu portfellis ühtegi Läti ega Leedu aktsiat. Ei oska nendest ka puudust tunda, kuid ei välista, et sealt võiks kunagi midagi taas portfelli soetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles