Eesti Pank hakkab taas väljastama skandaalseks kujunenud Liivimaa maapäeva kuldmünte

BNS
Copy
Liivimaa maapäeva kuldmünt
Liivimaa maapäeva kuldmünt Foto: Eesti Pank

Eesti Pank hakkab sel nädalal järk-järgult väljastama Liivimaa maapäeva kuldmünte, mille müük peatati sügisel tootmisvea tõttu.

Esimeses järjekorras hakkavad asenduseks toodetud uusi münte saama Omniva e-poest sügisel tellimuse teinud kliendid, teatas Eesti Panga pressiesindaja neljapäeval. Kõik e-poe kaudu mündid ostnud inimesed lähiajal münti kätte ei saa, sest ka teisest tootmispartiist läbis Eesti Panga kvaliteedikontrolli ainult osa münte.

Omniva e-pood, kes korraldab müntide tarnet keskpangast klientideni, väljastab Liivimaa kuldmünte tellimuste vormistamise ja laekumiste järjekorras. Esimesed e-poe tellimused täidetakse sel nädalal, tellimuste täitmisega jätkatakse vastavalt sellele, kuidas jõuavad mündid Eestisse.

«Eesti Panga nimel palun klientidelt vabandust, et nii kaua on Liivimaa kuldmündi asendusega aega läinud ja eraldi palun vabandust inimeste ees, kes peavad veel ootama. Oleme otsinud probleemi lahendamiseks erinevaid võimalusi koostöös mündi tootjaga, kuid sel korral me ei suutnud klientide ootustele vastata ja meil on sellest väga kahju,» ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. Ta lisas, et järgmise meenemündi tootmishanke puhul arvestab keskpank saadud õppetundidega, kuid arusaadavalt ei aita see Liivimaa kuldmündi ostnud kliente.

Kui kõik e-poe kaudu Liivimaa kuldmündi ostnud kliendid on oma mündid kätte saanud, siis hakatakse asendusmünte vastavalt keskpanka jõudvatele kogustele müüma ka kõikidele teistele soovijatele. Keskpank teavitab tol hetkel, milliseks kujuneb müntide müügi edasine korraldus.

Sellest nädalast alates väljastatavad asendusmündid on Eesti Pank visuaalselt üle vaadanud ning ei ole nende puhul avastanud puudusi. Juhul kui ka asendusmündi puhul peaks tekkima pretensioone, palume pöörduda Eesti Panga muuseumipoodi, kontakteeruda e-posti aadressil muuseumipood@eestipank.ee või telefonil 668 0650. Eesti Panga muuseumipood on lahti teisipäevast reedeni kella 12–17 ja laupäeval kella 11–16.

Eesti Pank hakkas Portugali rahapajas valminud Liivimaa maapäevale pühendatud kullast meenemünte müüma mullu oktoobris, kuid müntidel ilmnesid plekid ning müntide müük peatati. Eesti Panga tellitud ekspertiisi tulemus näitab, et kuldmündile tekkinud plekkide põhjuseks on eeldatavalt hõbesulfiid, mis oli tekkinud reaktsiooni tulemusena. Vea ilmnemisel Eesti Pank peatas müntide müügi ning Portugali rahapaja asus tootma asendusmünte. Liivimaa kuldmündi tiraaž on 3000. Müntide asendamine ei muuda tiraaži suurust, mis oli ja on 3000 münti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles