Tehisintellekt ohustab esimeses laines 300 miljonit töökohta (2)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tehisintellekt kujutab endast ohtu suurele hulgale töökohtadele
Tehisintellekt kujutab endast ohtu suurele hulgale töökohtadele Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Maailmas vaimustust koguv tehisintellekt, nagu ChatGPT, võib esimeses laines tuua maailmas kaasa kuni 300 miljoni täistööajaga töökoha kadumise, prognoosisid Goldman Sachsi analüütikud.

Maailmas tehtavast tööst saab 18 protsenti automatiseerida, kusjuures mõjud löövad rohkem arenenud kui arenevaid turge. Valgekraed on suuremas ohus kui füüsilise töö tegijad. Ökonomistide sõnul on enim ohustatud administratiivse töö tegijad ja advokaadid, samas kui ehituses ja remonditööde tegijatele on mõju väike.

Kui tehisintellektil põhinevat automatiseerimist kasutatakse osaliselt, kaotatakse USAs ja Euroopas umbes 2/3 nimetatud töökohtadest. Kui tehisintellekt võetakse täielikult kasutusele, kaovad ka ülejäänud töökohad 300 miljonist.

ChatGPT, mis vastab küsimustele ja kirjutab esseesid, on juba paljusid ettevõtteid pannud läbi mõtlema, kuidas töötajad peaksid oma igapäevatööd tegema, kirjutab CNN.

Mida rohkem tehisintellekti kasutatakse, seda enam kaob töökohti. Tehisintellekti rakendamine kasvatab töötajate produktiivsust ja võiks anda 10 aasta vältel maailma majanduse kogutoodangule lisaks seitse protsenti aastas.

«Tehisintellekti juurutamine toob kaasa suure tööjõukulude kokkuhoiu, loob uusi töökohti ja suurendab alles jäävate töötajate produktiivsust,» kirjutasid ökonomistid. «Võib tulla samasugune tööjõu produktiivsuse buum, nagu elektrimootorite või arvutite kasutuselevõtmisega.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles