UBS korraldab ostetud Credit Suisse’is suurkoondamise

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Credit Suisse ostmisega tekib pank, mille pilli järgi hakkab mängima Šveitsi valitsus
Credit Suisse ostmisega tekib pank, mille pilli järgi hakkab mängima Šveitsi valitsus Foto: Reuters/ScanPix

Šveitsi ajaleht Tages-Anzeiger kirjutas pühapäeval, et UBSi anonüümse kõrge juhi sõnul koondab UBS omandatud Credit Suisse’ist 20–30 protsenti töötajatest.

UBS ostab Šveitsi valitsuse, keskpanga ja finantsinspektsiooni mahitusel Credit Suisse’i kolme miljardi frangi eest, et vältida Šveitsi finantssüsteemi hävingut.

Kuigi tehing peaks tugevdama finantsstabiilsust maailmas, tekib 1,6 triljoni dollari suuruse varade mahuga pangakoloss, kus töötab enam kui 120 000 töötajat.

Uudise kohaselt koondatakse Šveitsis 11 000 töötajat. Koondamine puudutab ka panga USA investeerimispanganduse üksust, kirjutab Reuters.

Tekkiv pank on liiga suur, et Šveitsi valitsus saaks üldse kunagi kaaludagi mõtet, et võiks lasta pangal hävida, kirjutab AP.

«Põhiline probleem on, et sellise monstrumi tekkimisel on üha võimatum lasta pangal hävida,» ütles Zürichi ülikooli rahandusprofessor Marc Chesney. «Oht seisneb selles, et aja jooksul võtab pank aina suuremaid riske, kuna neil on kindlustunne, et Šveitsi riik ei saa panga päästmisest loobuda.»

Pangad on kokku kuhjanud hiigelriski. Nimelt ulatub panga eksootiliste tuletistehingute maht 40 korda Šveitsi majanduse kogutoodangut.

«Ajapikku hakkab UBS kontrollima Šveitsi valitsust, mitte vastupidi,» lausus ta.

UBS tekkis 1998. aastal, kui ühinesid Šveitsi suurpank Union Bank of Switzerland ja Swiss Banking Corporation. Kui esimesest tuli logosse nimi UBS, siis teiselt kolmest võtmest koosnev kimp, mis sümboliseerib kindlust, turvalisust ja diskreetsust. Credit Suisse'i omandamise järel on saanud kolmest Šveitsi suurpangast üks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles