Credit Suisse’i aktsionärid sarjasid üldkoosolekul panga juhte

Copy
Credit Suisse'i esimees Axel P. Lehmann kõnelemas Šveitsi pangakontserni aktsionäride aastakoosolekul Zürichis.
Credit Suisse'i esimees Axel P. Lehmann kõnelemas Šveitsi pangakontserni aktsionäride aastakoosolekul Zürichis. Foto: MICHAEL BUHOLZER

Credit Suisse'i esimees Axel Lehmann ütles teisipäeval, et tal on siiralt kahju, et raskustes olevat panka ei suudetud päästa, seistes silmitsi vihaste ja pisarsilmsete aktsionäridega, kes jäid oma rahast ilma.

 

Credit Suisse'i juhid astusid üles panga iga-aastasel üldkoosolekul, 16 päeva pärast selle kiirelt korraldatud ülevõtmist suurema konkurendi UBSi poolt, mille puhul mõlema panga aktsionäridel ei olnud sõnaõigust.

167-aastase panga viimane üldkoosolek oli esimene võimalus Credit Suisse'i aktsionäridel oma pettumust väljendada ja mitmed olid pisarates, rääkides kui palju neile panga kokkuvarisemine maksma läks.

«Ma saan aru kõigi inimeste kibestumusest, vihast ja šokist, kes on pettunud, jahmunud ja mõjutatud arengutest,» ütles Lehmann Zürichi suurimas sisehallis Hallenstadionis.

Kuna panga aktsia hind oli vabalanguses ja kardeti peatset kokkuvarisemist, mis oleks võinud vallandada rahvusvahelise panganduskriisi, sundisid Šveitsi valitsus, keskpank ja finantsregulaatorid UBSi 19. märtsil Credit Suisse'i üle võtma.

Lehmann toodi juhatuse esimeheks 2022. aasta jaanuaris, et parandada panga olukorda pärast mitmeid skandaale, mis vähendasid investorite usaldust.

«Meie plaanid nurjusid ja sellest on mul siiralt kahju,» ütles ta. «Ma vabandan, et me ei suutnud enam peatada aastate jooksul kogutud usalduse kaotust.»

Tema sõnul «polnud panka võimalik päästa» ja «lõppkokkuvõttes oli ainult kaks võimalust: tehing või pankrot».

Aktsionärid osalemas Šveitsi pangakontserni Credit Suisse'i aktsionäride aastakoosolekul.
Aktsionärid osalemas Šveitsi pangakontserni Credit Suisse'i aktsionäride aastakoosolekul. Foto: MICHAEL BUHOLZER

«Me võtame teid vastutusele»

Aktsionärid on näinud, kuidas nende investeeringu väärtus on langenud 12,78 Šveitsi frangilt aktsia kohta 2021. aasta veebruaris 0,76 frangini, mida nad saavad 3,25 miljardi dollari suuruse ühinemise korral.

«Ma olen vihane ja kaotasin 10 000 Šveitsi franki (10 070 eurot). Seda pole küll kuigi palju, aga see pole hea. See on suur raha minu pere jaoks,» ütles pisarais Stephan Denzler AFP-le.

Aktsionärid astusid poodiumil kordamööda üles, et sõimata ja kritiseerida firma juhatust.

Üks Berni aktsionär ütles: «Seda panka rööviti süstemaatiliselt».

«Kas te olete hullud? Kas te saate öösel veel magada, olles täiesti teadlik sellest, et te hävitasite inimeste elatist?» lisas ta.

«Me tuleme teie teile järele, me võtame teid vastutusele,» lõpetas ta, millele järgnesid vihased hüüded juhatuse poole.

Teine aktsionär ütles, et paljud väikeinvestorid on Credit Suisse'i pidanud turvaliseks väärtpaberiks.

«Nende pension on õhku haihtunud ja nad võivad isegi mõelda enesetapule, sest neil ei ole enam raha, millega oma elu rahastada,» ütles ta.

Panga «ebakompetentsed ja ahned» juhid «viskasid meie raha lihtsalt aknast välja ja kasutasid seda hasartmängudeks», ütles ta ja nõudis, et nad tagastaksid oma boonused, olles «matnud Credit Suisse'i»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles