Tallinna Sadamat läbinud kaubaveo maht vähenes järsult

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
25.10.2021. Tallinn. Rekkad lahkumas Tallinna sadamast. Rekkjuhid, veokijuhid, veokid, rekka. Foto Eero Vabamägi, Postimees
25.10.2021. Tallinn. Rekkad lahkumas Tallinna sadamast. Rekkjuhid, veokijuhid, veokid, rekka. Foto Eero Vabamägi, Postimees Foto: Eero Vabamägi

2023. aasta I kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 3,4 miljonit tonni kaupa ja 1,4 miljonit reisijat. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 55% ehk 494 tuhande reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 31%, teatas ettevõte börsile.

Laevakülastuste arv kasvas 4% 1717 külastuseni. Eesti mandri ja suursaarte vaheline reisijate arv kasvas 8% ja sõidukite arv 2% ning jäämurdja Botnica prahipäevade arv jäi eelneva aasta tasemele, laeva kasutusmäär oli 100%.

Tallinna Sadama juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul jätkub reisijate äris taastumine COVID-19 pandeemia põhjustatud madalseisust. «Näeme järjest tihenevat reisijate liikumist, eriti Tallinn-Helsingi liinil ja jõudsalt on kasvanud ka Tallinn-Stockholmi liinil reisivate inimeste arv. Kauba osas võib öelda, et alates detsembrist Venemaa päritolu kaupa meie sadamate kaudu sisuliselt enam ei liigu ja me ei näe ka selle taastumist pikemas vaates. Pigem on ootused ro-ro kauba kasvu jätkumise osas,» selgitas Kalm.

Kaubamahu langusest 82% moodustas vedellasti kaupade vähenemine, mis oli tingitud Venemaa ja Valgevene vastu kehtestatud sanktsioonide rakendamisest, mida võrdlusperioodil ei olnud. Puistlastis langes eelkõige väetiste käitlemine (–91%), samuti seoses sanktsioonidega. Ro-ro kaupade kasvutrend jätkub.

Laevanduse mahud ehk nii reisiparvlaevade teenindatud reisijate ja sõidukite arv näitas kasvu ja jäämurdja Botnica prahipäevade arv oli stabiilselt eelmise aasta tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles