Ekspert: maksumuudatused tõstavad uusarenduste korterite hindu (1)

BNS
Copy
Uuselamurajoon Tallinnas. Pilt on illustratiivne.
Uuselamurajoon Tallinnas. Pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Kaamos Kinnisvara juhi Taimo Mureri sõnul tunnevad inimesed hoolimata kallinevast laenuturust jätkuvalt uusarenduste vastu huvi, ent sõnas, et järgmise aastate kinnisvarahindades avaldub kasvava euribori kõrval ka inflatsiooni ja maksumuudatuse mõju.

Taimo Murer märkis, et kui aasta esimesed kuud olid Tallinna kinnisvaraturul aastatagusega võrreldes vaiksed, siis märtsi lõpp ja aprilli esimene pool tõi kaasa klientide aktiivsema huvi.

Ta lisas, et kinnisvaraturu tehingud on seni olnud pigem läbimõeldud ja stabiilsed. Maa-ameti tehingute registri järgi nii 2022. aasta viimase kvartali kui selle aasta esimese kvartali ostu-müügitehingute maht on Mureri sõnul stabiilselt üle 4000, jäädes 2022. aasta alguse mahule alla. «Kuna maa-ameti tehingute info kajastab notariaalseid asjaõiguslepinguid, ei peegelda need veel möödunud aasta keskel alanud müügitehingute langust ning ilmselt näeme lähematel kuudel nende lepingute mahu kahanemist. Tänasel turul sõlmitakse taas rohkem võlaõiguslikke lepinguid, mis jõuavad asjaõigusteks järgmise kaheteist kuu jooksul,» selgitas Murer pressiteates.

Ta tõdes, et kevade saabumisega on ka tänavu tarbijad aktiveerunud ning kes enne ehk ostuotsuse pausile panid, kaaluvad nüüd taas koduostu tehingut. «Möödunud nädalavahetusel toimunud Vikimõisa uusarenduse kliendipäeval ületas klientide aktiivne huvi kindlasti meie ootuseid,» ütles Murer.

Eksperdi sõnul toetab klientide kevadist aktiivsust energiahindade rahunemine ja pankade pakutavad lahendused tõusva euribori mõju leevendamiseks, pakkudes klientidele võimalusi intressi perioodiliseks fikseerimiseks. «Kodulaen ei ole aga kahe aasta pikkune, vaid keskmiselt 25-aastane kohustus, mispärast tuleb hinnata võetud kohustuse lühi- ja pikaajalist mõju,» rõhutas Kaamose juht.

Ta nentis, et turg on läbi teinud teatud hinnakorrektsiooni. «See tähendab, et osade korterite tehingud tehakse praegu tipphindadest veidi madalamal tasemel. Nii mõnelgi arendusprojektil sisaldub parkimiskoht, panipaik või köögimööbel hinnas, mille puhul pidi varem ostuhinnale mitmeid tuhandeid juurde maksma. Täna ongi oluline leida läbirääkimiste käigus tasakaal, mille turutingimused sobivad mõlemale poolele,» selgitas ettevõtte juht.

Kaamos Kinnisvara juhi sõnul võib ostja jaoks pikas perspektiivis osutuda sel aastal soetatud kodu soodsamaks, sest järgmise aasta kinnisvarahindades kajastub uue valitsuse planeeritav maksumuudatuse mõju. «Käibemaksu 2-protsendine tõus lisab korteri lõpphinnale nii mõnegi tuhande juurde,» ütles Murer ning toonitas, et ostjad peaksid arvestama, et üldine hinnatõus mõjutab ka ehitus- ja sisustushindasid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles