Livonia investeerib Euroopa juhtivasse taaskasutus- ja paberkottide tootjasse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kaido Veske
Kaido Veske Foto: Livonia

Investeerimisfirma Livonia Partners sõlmis kokkuleppe investeerimiseks Euroopa juhtivasse jätkusuutlike taaskasutus- ja paberkottide tootjasse Bagfactory. Kuna tehing vajab Leedu konkurentsinõukogu luba, siis eeldatavasti jõustub investeering suve alguseks.

Bagfactory tegevjuhi ja kaasasutaja Gvidas Krolise sõnul võimaldab Livonia investeering kiirendada Bagfactory jõudsat kasvu: 2021. aastal valmistasid nad 36 miljonit ühikut, 2022. aastal 50 miljonit ning selleks aastaks on planeeritud veel suuremad mahud.

Bagfactory toodab ringlusse võetud materjalidest kergeid kotte, mis kestavad kaua, mida saab taaskasutada ning kasutusaja lõppedes saab koti kohalike taaskasutuspunktide abil hõlpsasti kokku koguda ja uuesti ringlusse võtta. Ettevõttel on kliente 23 riigis, sealhulgas tuntud rahvusvahelised kaubamärgid ja suurimad jaemüügiketid.

Investeerimisfirma Livonia Partners asutajapartneri Kaido Veske sõnul on nende investeeringu eesmärk aidata kaasa Bagfactory arengule ja kasvatada firma omas valdkonnas turuliidriks. «Investeerimise otsuse juures oli kaalukeeleks Livonia ja Bagfactory väärtuste kattumine – jätkusuutlikkus ja taaskasutus muutuvad kasvu kõrval ka investeerimismaailmas üha määravamaks teguriks,» rääkis Veske.

Bagfactory juhatuse esimees ja kaasasutaja Marius Rumbinas ütles, et nad mitte ainult ei tooda kotte, vaid projekteerivad ja ehitavad tootmisprotsessi automatiseerimiseks ka masinaid, et saavutada vajalik mastaap ning tõhusus konkureerimaks vähem jätkusuutlike turualternatiividega.

«2022. aastal lõime koos kohalike teadlastega tehnoloogilise lahenduse, mis võimaldab meil esimesena maailmas valmistada kandekotte automatiseeritult 100 protsenti ringlusse võetud PET-pudelitest,» ütles Rumbinas. «Alustame nende kandekottide tootmist sel aastal. 2023. aasta keskpaigaks on plaan esitleda ka teist jätkusuutlikumat alternatiivi ühekordselt kasutatavatele kilekottidele.»

Bagfactory rajasid 2015. aastal Gvidas Krolis ja Marius Rumbinas, praegu töötab seal 60 inimest. 2022. aastal ulatus Bagfactory aastakäive 10,4 miljoni euroni, enam kui kaks korda rohkem võrreldes 2021. aastaga.

Livonia Partners on Baltikumi erakapitali investeerimisfond, mis haldab enam kui 240 miljoni euro väärtuses varasid. Livonia meeskond töötab nii Eestis, Lätis kui ka Leedus. Fondi investorid on Balti ja Põhjamaade pensionifondid, Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank, Euroopa Investeerimisfond (EIF), mis investeerib Balti Innovatsioonifond 2 kaudu (Eesti, Läti, Leedu ja EIFi koostöös loodud algatus) ja teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles