USA naftahiiglased teatasid suuremast kasumist hoolimata naftahinna langusest

Copy
Exxoni tankla Washingtonis.
Exxoni tankla Washingtonis. Foto: Stefani Reynolds

USA naftahiiglased ExxonMobil ja Chevron teatasid reedel järjekordsest suurest kasumist, jätkates suurte rahaliste väljamaksete tegemist aktsionäridele.

 

Tugevad rafineerimistulemused tasakaalustasid esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga madalama toornafta hinna mõju, suurendades kasumit ja võimaldades ExxonMobilil maksta aktsionäridele 8,1 miljardit dollarit ja Chevronil 6,6 miljardit dollarit dividendidena ja aktsiate tagasiostuna.

«Me teeme tugevaid majandustulemusi ja suurendame raha tagastamist aktsionäridele,» ütles Chevroni tegevjuht Mike Wirth, viidates 65-protsendilisele hüppele raha tagasimaksetes aktsionäridele võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Viimasel aruandeperioodil kauplesid toornafta hinnad suurema osa kvartalist 70 dollaril barrel. Ehkki see on 2022. aasta perioodi tipust oluliselt madalam, on toornafta hinnad endiselt üsna kõrgel tasemel.

ExxonMobili esimese kvartali kasum enam kui kahekordistus 11,4 miljardi dollarini, samas kui müügitulu vähenes 4,3 protsenti 86,6 miljardi dollarini. Eelmise aasta tulemustele avaldas mõju 3,4 miljardi dollari suurune ühekordne kulu, mis oli seotud ExxonMobili lahkumisega Sahhalini avamere naftaväljalt pärast Ukraina sissetungi. 

Chevroni kasum kasvas samas viis protsenti 6,5 miljardi dollarini, samas kui tulud langesid 6,6 protsenti 50,8 miljardi dollarini.

ExxonMobili aktsia tõusis reedel 2,1 protsenti 119,21 dollarini, Chevroni aktsia langes 0,7 protsenti 165,71 dollarini.

USA naftagigantide suured kasumid on toonud kaasa kriitikat president Joe Bidenilt ja teistelt, kes on kutsunud naftatootjaid üles suurendama tootmismahtusid kõrgendatud inflatsiooni ajal, mitte kulutama lisaraha dividendidele ja aktsiate tagasiostmisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles