Kas Euroopa Keskpank kardab ja teeb väiksema intressitõste?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Euroala pankade küsitlus näitab, et laenunõudlus on kehvem ja pangad on karmistanud laenude väljastamise tingimusi. See koos inflatsiooninäiduga võivad viidata, et keskpank võib teha tagasihoidlikuma intressitõste
Euroala pankade küsitlus näitab, et laenunõudlus on kehvem ja pangad on karmistanud laenude väljastamise tingimusi. See koos inflatsiooninäiduga võivad viidata, et keskpank võib teha tagasihoidlikuma intressitõste Foto: Reuters/ScanPix

Euroala pangad on karmistanud laenustandardeid. Ka euroala inflatsiooninäit on hakanud paranema, mis räägib selle kasuks, et Euroopa Keskpank võiks sel aastal teha väiksema intressitõusu.

Euroala alusinflatsiooni, mis ei arvesta kõvasti kõikuvate toiduainete ja energiahindadega, kasvutempo langes aprillis esimest korda alates 2022. aasta jaanuarist. Sellest hoolimata oli hinnatõus kiire ja ulatus 7,3 protsendini.

Euroopa Keskpanga uuring näitas, et pangad on märtsis karmistanud laenutingimusi. Samal ajal on laenuvõtjate nõudlus kahanenud. Kodumajapidamiste krediit kasvas aeglasemas tempos alates 2018. aastast.

Teisipäevased numbrid viitavad sellele, et intressitõstmine on mõjutanud laenu võtmist ja see on hakanud mõjutama majandust, kirjutab Reuters.

Kõik see viitab sellele, et Euroopa Keskpank võib võtta eeskuju USA keskpangast ja tõsta baasintressimäärasid vaid veerandi protsendipunkti võrra. Samal ajal jätkub aegamööda kriisiaja lõdva rahapoliitika meetmete vähendamine.

«Euroopa Keskpank peaks olema nüüd ettevaatlikum, sest andmed räägivad veerandi protsendipunktise intressitõstmise kasuks ja aegamööda rahapoliitika karmistamise poolt,» kirjutas Picteti varahalduse makromajandusliku analüüsi juht Frederik Ducrozet.

Euroopa Keskpanga pankade küsitlus näitas, et euroala 20 maa pankadest 38 protsenti teatas, et ettevõtete laenunõudlus on esimeses kvartalis vähenenud. Nii paljusid laenunõudluse kahanemisest raporteerinud panku pole nähtud alates 2008–2009 finantskriisist. 27 protsenti pankadest märkis, et karmistasid klientidele laenude väljastamise tingimusi. Sellist numbrit pole nähtud alates 2011. aasta euroala võlakriisist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles