Hiinlased ja arvutid mürgeldasid omavahel naftaturul ja kukutasid nafta hinda 7 protsenti (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tankimine.
Tankimine. Foto: Madis Veltman, Postimees

Neljapäeval algas Aasias naftakauplemine omapäraselt.

Naftafutuurid kukkusid, kui Hiina kauplejad tulid pärast pühi tööle. Alguses kukkus nafta hind madalamale tasemele alates 2021. aastast, seejärel kadus langus ja nafta asus kallinema.

USA WTI nafta odavnes täna futuuri näol 7,2 protsenti. Kauplejad kartsid, et USAd ähvardab majanduslangus, mis avaldab mõju nafta nõudlusele. Kui Aasias jõudis kätte keskpäev, oli langus kadunud.

«Jälle toimusid paanikamüügid, mida vähimagi kahtluseta võimendas algoritmikauplemine,» ütles Vanda Insightsi asutaja Vandana Hari Bloombergile.

Nafta on tänavu odavnenud 14 protsenti. See näitab, Et OPECi ja Venemaa plaan kontrollida naftaturgu tootmiskärbetega on läbi kukkunud. Nende asemel kontrollib turgu hirm, et maailma majandus jaheneb ja see võib lüüa energianõudlust.

Kolmapäeval avaldati USAs uudis, mille järgi bensiini nõudlus on vähenenud ja kütusevarud on kasvanud. Vähenes ka lennukikütuse nõudlus.

Euroopasse hommiku saabudes tõusis WTI nafta 0,9 protsenti, 69,20 dollarini barrelist. Briti Brenti nafta kallines 1,1 protsendi võrra 73,12 dollarini barrelist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles