Binance: krüptoturu optimismi ja hinnatõusu veavad tehnoloogilised uuendused

Copy
Binance ootab palju bitcoini pooldumisest
Binance ootab palju bitcoini pooldumisest Foto: Reuters/ScanPix

Binance’i esindaja Eestis, Polina Brottier, teeb ülevaate suuremate krüptovaluutade hinnaliikumistest aprillis ning nendib, et turge valdab optimism, mille pilk on suunatud 2024. aasta aprillile, mil toimub Bitcoini «pooldumine».

Vaadates aprillikuu algust ja lõppu, on kõik kolm suurimat vaba kursiga krüptovaluutat teinud läbi tõusud väiksema ühekohalise protsendipunkti võrra. Küll aga on kuusisesed liikumised olnud oluliselt suuremad, jäädes 14-18,5% vahele. Kuu lõikes tegi kõige tagasihoidlikuma 1,6%-lise tõusu Bitcoin (BTC), talle järgnes Ethereum (ETH) 3%-ga ning suurimat hinnatõusu näitas Build-and-build (BNB) – 4,5%.

Aprilli alguspäevadel levis kiirelt üle maailma uudis, et Bitcoini nn valge raamat (whitepaper), mille on kirjutanud salapärane Satoshi Nakamoto, on leitav kõikidest uuematest Apple’i arvutitest, peidetuna süsteemikausta. Kui BTC hind kuu esimesel päeval oli 26 183 €, siis 10. aprillil alanud tõus tipnes 27 987 € juures, mis tähendas psühholoogiliselt olulise 30 000 dollari piiri ületamist, kuu lõpetas BTC aga 26 613 € juures. Apple arvutitesse peidetud pdf-fail ei olnud ilmselt kuu keskpaigas tõusu vedaja, vaid BTC liikus üles ETHi tuules.

Ethereumi ökosüsteem jõudis 12. aprillil lõpule nn Shanghai-uuendus, mis oli järjeks ETH’i üleminekule energiasäästlikule proof-of-stake algoritmile. See aga tähendab, et kõik, kes olid lukustanud oma vara intressi teenima, saavad nüüd oma vahendeid vabalt ka välja kanda. 1. aprillil oli ETHi väärtuseks 1676 €, suurem tõus sai alguse 12. aprillil, tipnedes 17. aprillil 1935 € juures. Kuu lõpuks maandus ETHi väärtus 1727 € juures, märkides võrreldes algusega 3% tõusu.

Build-and-build (BNB) alustas kuud 291 € peal, tehes 4. aprillil järsu languse 277 € peale, kuid taastus sellest tundidega. Languse põhjuseks peetakse valeuudist, mille avaldamise järgselt kannatas ka hind, kuid valeuudis lükati kiirelt ümber ja koheselt taastus ka hind. Sarnaselt teistele krüptovaluutadele tegi BNB kuu keskel läbi üsna järsu tõusukõvera, puudutades 17. aprillil 318,5 € piiri. Kuu lõppes samuti järsu tõusuga – 30. aprillil avanes BNB 291 € juures, ning lõpetas päeva ja kuu 304 € peal. Kuusiseseks tõusuks jäi tubli 4,5%.

Üldiselt valitseb krüptoturgudel endiselt optimism. Lühiajaliselt on kuulda ka pessimistlikumaid meeleolusid, kuid pikemas perspektiivis on kauplejate pilk siiski aasta pärast toimuval Bitcoini «pooldumisel» (halving). Ajalooliselt on enne pooldumist BTC teinud läbi just kõige suuremad tõusud. Bitcoini puhul on kuumaks teemaks ka Ordinaalid ja Inskriptsioonid, mis toob detsentraliseeritud rahanduse (DeFi – decentralized finance) võimekuse ka Bitcoini plokiahelale. Tänaseks on BTC plokiahelas juba ligi miljon Inskriptsiooni ehk NFT-d. Uuendus on hüppeliselt suurendanud Bitcoini tehingute ja arenduses olevate projektide arvu. Positiivseks nähtuseks loetakse ka Ethereumi uuendust, mis on sisendanud kindlust kauplejatesse, kasutajatesse ja arendajatesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles