Mis on Ponzi skeem ja kas krüptovaluuta kuulub sinna? (2)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Binance esindaja Eestis Polina Brottier
Binance esindaja Eestis Polina Brottier Foto: Binance

Krüptovaluutadel on tohutu innovatsioonipotentsiaal ja uue varaklassina on need endiselt oma arengu algfaasis. Nagu iga uue tehnoloogiaga, on ka krüptovaluutade ümber müüte ja ebatõeseid väiteid. Krüptovaluutasid, nagu muidki kõrge riskiga varasid, on nimetatud ka Ponzi skeemideks. Polina Brottier, Binance’i esindaja Eestis, selgitab, mis on Ponzi skeem ja mis eristab seda krüptotehnoloogiatest.

Tõsiasi on see, et krüptoalal ilmub aeg-ajalt projekte, mis osutuvad pettuseks, samuti nagu traditsioonilises finantsmaailmas. Kuid sellised juhtumid on pigem erandlikud ja ei iseloomusta sektorit tervikuna. Üldiselt leiavad sellised teemad ka avalikkuses suurt kõlapinda, tuues endaga negatiivse meediakajastuse ja luues soodsa pinnase müütide ning eelarvamuste tekkimiseks kogu sektori üleselt.

Mis tegelikult on Ponzi skeem?

Ponzi skeemiks nimetatakse finantspettust, kus algsetele investoritele makstakse tulu uute investorite rahast. Uued skeemis osalejad tagavad kõrge «tootluse» vanadele osalejatele, luues petliku mulje, et projekt on edukas. Skeem saab toimida nii kaua, kuni lisanduvad uued ohvrid.

Tavaliselt ei loo projekt ise investoritele mingit lisaväärtust, vaid toimub lihtsalt vahendite ümberjaotamine skeemis osalejate vahel. See mudel on väga sarnane erinevatele «püramiidskeemidele» ehk MMLidele (Multi-Level Marketing), kuid Ponzi skeemi raames ei nõuta investoritelt uute osalejate värbamist. Algsetele Ponzi skeemi osalejatele võib tegevus tõesti olla kasumlik, kuid uute investeeringute lakkamisel variseb skeem kokku ja enamik osalejaid kaotab alati oma investeeringud.

Skeem on nime saanud petis Charles Ponzi järgi, kes lõi skeemi 1920. aastatel Ameerika Ühendriikides. Enamik tuntumaid Ponzi skeeme pärineb traditsioonilisest finantsmaailmast. Miljardite dollarite skeeme juhtisid sellised kuulsad tegelased, nagu Bernie Madoff, Robert Allen Stanford, Tom Petters ja paljud teised, kes varjasid end auväärsete investeerimisfondide või maaklerite fassaadi taga.

Muidugi on ka krüptotehnoloogia valdkonnas olnud Ponzi skeemide juhtumeid, nagu näiteks BitConnect ja PlusToken. Õnneks on sellised juhtumid väike osa krüptoökosüsteemist ja neid ei tohiks pidada krüptovaluutade sünonüümiks.

Digitaalne majandus ja uued tehnoloogiad

Krüptoraha põhineb uutel plokiahelatehnoloogiatel, mille eesmärk on digitaalmajanduse arendamine. Krüptotehnoloogiad ei sisalda ühtegi elementi, mis muudaks selle varaklassi Ponzi skeemidele kuidagi rohkem avatuks kui traditsiooniline finantssüsteem. Sarnaselt teiste varaklassidega nõuab ka krüptoraha enne investeerimist põhjalikku analüüsi. Finantsinvesteeringuid tuleb hoolikalt kaaluda, mitte teha neid hetkeemotsioonide ajel. Hooletu riskide hindamine on kiire tee petturite lõksu sattumiseks.

Kõrge risk – suured kasumid ja suured kahjud

Kõrge riskiga investeeringuid kirjeldatakse mõnikord ekslikult Ponzi skeemidena. Kõrgem risk tähendab tavaliselt ka suuremat kasumipotentsiaali. Kuid see töötab mõlemal viisil – kõrgem risk tähendab ka suuremat potentsiaali kaotada. Kõrge riskiga varade investeerimise kaudu võivad mõned investorid teenida suuri kasumeid, samas kui teised võivad kaotada suurema osa oma säästudest.

Suur osa uusi ettevõtteid läheb pankrotti, sealhulgas head ja paljulubavad projektid. Põhjus võib olla halb juhtimine ja vale strateegiline otsustamine, halvad ärilised tavad või sobimatu tehnoloogia valik jne. Seega ei ole Ponzi sildi automaatne kinnitamine igale kõrge riskiga varale või investeeringule õigustatud. Seda tuleks arvestada ka uute tehnoloogiaprojektide puhul, kus on palju tundmatuid ja uusi avastusi.

Krüptovaluutad on turukõikumistest mõjutatud nagu teisedki varad

Potentsiaalsete riskide osas võrreldakse krüptovaluutasid näiteks tehnoloogiaettevõtete ja naftavarudega. Erandiks on sidusmündid (stablecoin), mille riskiprofiil on oluliselt madalam, kuna nende kurss on 1:1 seotud mõne tavarahaga. Coinbase'i instituut tõi välja oma 2022. aastal läbi viidud uuringus, kus analüüsiti krüptovaluutade langust eelneval aastal, et otsustav põhjus oli makromajanduslikud tegurid, mitte krüptovaluutade endi väljavaadete nõrgenemine. Välised tegurid võivad oluliselt mõjutada mis tahes vara väärtust.

Krüptovaluutade volatiilsus toob endaga kiire tehnoloogilise arengu ja muutumise. Suurte riskidega kaasneb ka potentsiaal suurtele kasumitele ja kahjumitele. Ühiskonnas tervikuna peetakse krüptovaluutasid üldiselt riskantseks varaks. Ebaõnnestunud investeeringuid krüptovaluutadesse kirjeldatakse vahel kui Ponzi skeeme, samas kui sarnase riskiga traditsiooniliste varade kahjumeid defineeritakse kui ebaõnnestunud investeeringuid. Sageli vaid seetõttu, et krüptovaluutad on midagi uut ja nendest rääkivad inimesed ei ole piisavalt teadlikud krüpto- ja plokiahelatehnoloogiatest.

Investeerides ükskõik millisesse valdkonda, tuleb olla ettevaatlik võimalike pettuste suhtes. Ükski tööstusharu pole selle eest kaitstud. Teisalt on krüptovaluutade riskiprofiil investeerimisvaldkonnas võrreldav teiste riskantsete varadega. Seetõttu on igasuguste investeeringute tegemisel oluline teha ise eeltööd, langetada otsuseid läbimõeldult ja vastavalt iga vara riskiprofiilile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles