EL toetab Activision Blizzardi müüki Microsoftile

Copy
Microsofti ja Activision Blizzardi logod.
Microsofti ja Activision Blizzardi logod. Foto: Dado Ruvic

Euroopa Liit andis esmaspäeval heakskiidu Microsofti plaanile osta USA videomänguhiid Activision Blizzard 69 miljardi dollari eest, kõigest paar nädalat pärast seda, kui ÜK regulaatorid blokeerisid müügi.

Tehing on ohus ka USA hiiglase kodumaal, kus eelmisel aastal algatas Federal Trade Commission selle blokeerimiseks kohtumenetluse, mis on üks Washingtoni seni suurimaid sekkumisi tehnoloogiatööstuse konsolideerumise peatamiseks.

Xboxi omanik Microsoft tegi eelmise aasta alguses hiigelpakkumise Activision Blizzardile, et luua Hiina Tencenti ja Jaapani PlayStationi tootja Sony järel maailma suuruselt kolmas mängufirma, mis äratas muret konkurentsivastase olukorra suhtes.

Activision Blizzardi hittide hulka kuuluvad ka «Candy Crush» ja «World of Warcraft». Kui tehing läheb läbi, on see aegade suurim tehing mängude vallas.

Euroopa Komisjon teatas, et Microsofti lubadused vastasid täiel määral komisjoni muredele. Komisjoni hinnangul teeks Microsoft plaani käikulaskmisega suure edusammu pilvepõhise mänguteenuse vallas.

Kuid kui Microsoft ei võida Suurbritannia konkurentsi- ja turuameti (CMA) eelmisel kuul blokeeringu vastu esitatud kaebust, kukuks ostutehing asjatundjate sõnul kokku.

CMA blokeeris tehingu, kuna see võib tappa konkurentsi kiiresti kasvaval pilvemängude turul ja vähendada Briti mängijate valikuvõimalusi.

Kui ühe riigi reguleeriv asutus ei kiida ülevõtmist heaks, ei saaks ühinenud ettevõte sellel turul tegutseda.

Kuigi Suurbritannia on Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikidega võrreldes väiksem turg, kasutavad miljonid inimesed Microsofti tooteid, sealhulgas selle üldlevinud operatsioonisüsteemi Windows.

Tegemist on esimese suurema lahkneva otsusega ELi ja Suurbritannia reguleerivate asutuste vahel pärast Ühendkuningriigi lahkumist blokist 2021. aasta alguses. Jaapanis on ülevõtmine juba heaks kiidetud ja Ameerika Ühendriikides on veel käimas kohtuprotsess, mis vaidlustab ühinemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles