UBS kurdab, et kiirustas Credit Suisse soovimatu ülevõtmisega

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
UBS noolis juba kaua Credit Suisse, kuid ostu otsustamisega läks kiireks
UBS noolis juba kaua Credit Suisse, kuid ostu otsustamisega läks kiireks Foto: Reuters/ScanPix

UBS teatas, et kiirustas Credit Suisse’i ostmisega.

Kuna märtsi panganduskriis kippus muutuma globaalseks, pani see Šveitsi võime kiiresti tegutsema, mille tõttu pidi UBS tegema soovimatu ostu.

UBS teatas USA väärtpaberijärelevalve kaudu investoritele, et neil oli vähem kui neli päeva otsustamiseks.

UBS teatas, et saab ülevõtmisest 17 miljardi dollari suuruse löögi, kirjutab Reuters.

16. märtsil ostis UBS väiksema Šveitsi gigantpanga kolme miljardi frangi eest, tasudes oma aktsiates. Siis eeldati, et Credit Suisse’i osade äride likvideerimine toob viie miljardi frangi suuruse kahjumi.

Siiski ei tulnud UBSile Credit Suisse’i ostmine kui välk selgest taevast. Juba mullu oktoobris vaatas UBSi strateegiakomitee närbuvat konkurenti ja hakkas tundma huvi panga ostmise vastu. Siis viisid pangakliendid Credit Suisse’ist raha minema ja varahalduse kliendid tegutsesid samuti.

Detsembri algul tegi UBSi juhtkond esialgse Credit Suisse’i ostmise hinnangu, mis esitati strateegiakomiteele 19. detsembril.

Veebruaris otsustasid eraldi nii strateegiakomitee kui ka panga nõukogu, et ülevõtmine pole soovitav ning soovitasid olukorda edasi analüüsida juhuks kui Credit Suisse satub raskustesse ja regulaatorid paluvad UBSil pank ära osta.

Jaanuarist märtsi keskpaigani teostas UBS Credit Suisse’i finantsanalüüsi, hindas erinevate juriidiliste kehade kasutamist ja võimalike meetmeid probleemide osas ning regulaatorite sunni korral ülevõtmise negatiivset mõju UBSile.

Juba mullu detsembrist jaanuari keskpaigani arutasid Credit Suisse’i juhatuse liikmed valitsusega lahendusi, millest üheks oli liitumine UBSiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles