Analüütik hoiatab: USA keskpank võib turgudele suure pettumuse tuua

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
USA Föderaalreservi hoone Washingtonis.
USA Föderaalreservi hoone Washingtonis. Foto: WIN MCNAMEE/AFP/SCANPIX

USA keskpank Föderaalreserv võib olla sunnitud tõstma sel aastal intressimäärasid agressiivsemalt kui turud eeldavad, kui kiire inflatsioon ning tugev tööturg püsivad, tõdeb Quinet Private Banki peaökonomist Daniele Antonucci.

Turud usuvad praegu, et 60 protsendilise tõenäosusega teeb keskpank juunikuisel kogunemisel intressitõstmises pausi. Viimase aasta jooksul on Fed inflatsiooni ohjamiseks järsult intressimäärasid tõstnud ja turud ootavad, et veel enne aasta lõppu hakatakse intressimäärasid juba langetama, edastab populaarne USA investorite kanal CNBC.

Aastane inflatsioon langes aprillis küll viimase kahe aasta madalaimale 4,9 protsendi tasemele, kuid see on jätkuvalt Fed eesmärkiks seatud 2 protsendi tasemest kõrgem.

Tööjõuturg püsib USAs samuti tugevana. Töötuse määr on ajalooliselt madalaima tasemel lähedal. Aprillis lisandus vaatamata aeglustuvale majandusele 253 000 uut töökohta ning töötuse määr oli 3,4 protsenti. See on madalaim tase alatest 1969. aastast. Keskmine tunnipalk kerkis kuuga 0,5 protsenti ning aastataguse ajaga võrreldes 4,4 protsenti. Need mõlemad näitajad olid oodatust kõrgemad.

Antonucci lausus CNBC-le, et ei nõustu turu intressimäärade languse ootusega. Inflatsioon on kõrge, tööturg tugev ning turgudel tuleb pettuda, kui Fed intressimäärasid ei langeta, ütles ta.

«Kui tööturg püsib tugevana ja inflatsioon ei vähene, siis võib Fed olla sunnitud agressiivsemalt sekkuma ning sellisel juhul tuleb majanduslangus koos kasumite kahanemisega,» lisas ta. «Fed võib olla sunnitud intressimäärasid agressiivsemalt tõstma, kui inflatsioon ei taandu,» lausus ta.

Samal arvamusel on ka osad keskpanga liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles