Indeksipakkuja hakkab avaldama Baltikumi indeksit

BNS
Copy
Tallinna börsi juht Kaarel Ots
Tallinna börsi juht Kaarel Ots Foto: Tairo Lutter/Postimees

Augustis hakkab indeksipakkuja MSCI avaldama oma indeksite hulgas eraldi Baltikumi indeksit MSCI Baltic.

«Balti riikide koostöö kohaliku kapitalituru arendamiseks on jõudnud järgmise olulise verstapostini. Oleme juba ühtlustanud siinse piirkonna pandikirjade regulatsiooni – omaette oleme kõik väikesed turud, aga koostöös saame oma potentsiaali suurendada,» sõnas rahandusminister Mart Võrklaev pressiteates.

«MSCI Balti indeks aitab tuua meie ettevõtted suurte rahvusvaheliste investorite radarile. Loodame, et uus indeks aitab meelitada piirkonda rohkem investeeringuid ja parandada Balti ettevõtete juurdepääsu kapitalile – sellest võidavad meie kõigi majandused,» lisas Võrklaev.

«Eesti, Läti ja Leedu konsolideerumine uues MSCI Baltic Indexis toetab ühise regionaalse kapitalituru arengut, ületades meie individuaalsest suurusest tulenevad piirangud. See on kindlasti samm õiges suunas, kuigi indeks jääb praegu siiski piiriturgude osaks. Meie ambitsioonikas eesmärk on ühel päeval tõsta oma piirkonna klassifikatsioon arenenud turuks,» sõnas Nasdaq Tallinna börsi juht Kaarel Ots.

Eesti, Läti ja Leedu allkirjastasid koostööleppe Balti kapitalituru edendamiseks 2017. aasta sügisel. Selle algatuse üheks esimeseks tulemiks oli Balti-üleste pandivõlakirjade regulatsiooni loomine. Tänaseks on kolme riigi seadusandlusi ühtlustatud, nii et pandivõlakirjade pakkujad ehk pangad saavad nendega turule tulla kõigis kolmes riigis.

Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD) teatas kolmapäeval, et esialgu luuakse MSCI Balti indeks Eesti ja Leedu turuosaliste baasil. Kui Lätis tekib sobivaid väärtpabereid, hõlmatakse ka need edaspidi indeksisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles