Iute esimese kvartali kasum kukkus 77 protsenti

BNS
Copy
Iute Groupi juht Tarmo Sild.
Iute Groupi juht Tarmo Sild. Foto: Sander Ilvest

Iute Groupi konsolideeritud esimese kvartali kasum vähenes 2022. aastaga võrreldes 76,6 protsenti 2,8 miljonile eurole, samas mõjutasid möödunud aasta tulemust Energbanki omandamisega seotud raamatupidamiskasud, mis ulatusid 10,5 miljoni euroni.

Grupi konsolideeritud bilanss kasvas 2022. aasta lõpu seisuga võrreldes 2 protsenti 328,8 miljoni euroni ja omakapital 7,2 protsenti 60,1 miljoni euroni. Iute aktiivsete klientide arv kasvas esimeses kvartalis 300 000 kliendini ja aastane tulu kliendi kohta 360 euroni. Klientide koguarv kasvas möödunud aasta lõpu 928 000 tasemelt 942 000 kliendini, teatas ettevõte börsile.

Laenude väljamaksed kasvasid 2022. aasta esimese kvartaliga võrreldes 19,9 protsenti 63,3 miljoni euroni, ent sõlmitud laenulepingute arv kahanes 12,8 protsenti 84 000-le. Brutolaenuportfell kasvas 2022. aasta lõpu seisuga võrreldes 8,2 protsenti 233,1 miljoni euroni, millest laenude põhisumma kasvas 3 protsenti 204 miljoni euroni. Netolaenuportfell kasvas 2,7 protsenti 199,1 miljoni euroni.

Intressi- ja teenustasutulud kasvasid aastaga 46,3 protsenti 22,9 miljoni euroni, millele aitas enim kaasa Iute laenuportfell. Energbanki portfelli intressitulu jäi 2022. aasta veebruari seisuga konsolideerimist arvestades eelmise aasta tasemele. Kontserni kogutulu kasvas 38,3 protsenti 25,5 miljoni euroni.

Kulude-tulude suhe paranes aastavõrdluses pisut, 44 protsendilt 43,6 protsendile, mis on aga juhtkonna arvates ebapiisav.

Iute Groupi juhi Tarmo Silla sõnul mõjutab ettevõtte kursivalikut püsivalt kõrge inflatsioon: inimeste ostujõud langeb, aga kapitali hind tõuseb intressimääradena nii pankade kui ka mittepankadest finantsasutuste jaoks, nagu seda on Iute.

«Oli üllatav näha, kui paljud võlakirjainvestorid, pangad ja keskpangad alahindasid intressiriski realiseerumist. Meie arvates inflatsioon ja seega ka intressimäärad lähiajal ei normaliseeru. Nagu hiljuti nägime, võib olukord välkkiirelt pöörduda. Järelikult on selliste väikeste rahvusvaheliste ettevõtete nagu Iute Group jaoks oluline jälgida potentsiaalselt äkiliselt muutuvaid olusid ning vajadusel kiiresti kohaneda. Meie jaoks tähendab see, et lähiajal peame keskenduma kasvu asemel rohkem efektiivsusele, et saaksime ka tulevikus oma tugevaid külgi välja mängida,» kommenteeris Sild.

Iute Group on 2008. aastal Eestis asutatud finantstehnoloogia ettevõte. Kontserni tütarettevõtted pakuvad järelmakse, makseteenuseid, investeerimisvõimalusi ning pangandus- ja kindlustustooteid. Iute teenindab kliente Moldovas, Albaanias, Põhja-Makedoonias, Bulgaarias ning Bosnias ja Hertsegoviinas. Iute finantseerib laenuportfelle omakapitali, hoiuste ning Frankfurdi börsi ja Nasdaq Balticu põhinimekirjas olevate tagatud võlakirjadega. Alates 2023. aastast on Iute Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri peasponsor.

Kvaliteedile keskendumine väljendub Silla sõnul näiteks 40 miljoni euro ulatuses eurovõlakirjade refinantseerimises ajal, mil kapitaliturgudel valitses keeruline keskkond. «Refinatseeringu maht jäi väiksemaks planeeritust, kuid müüsime võlakirjad madalama tootlusega, see tähendab ettevõttele väiksemaid kulusid ilma, et laenuportfell kahaneks. Vähem kapitali, aga selle eest parematel tingimustel,» ütles Iute juht.

Samuti alustas kontsern kõrgemal tasemel andmeanalüütikaga, et luua suuremat väärtust Iute ligi 1 miljoni kliendi andmetest. «Andmed on väärtuslikud nii hea kui halva käitumisega klientide kohta ning andmeanalüütika abil saame pakkuda valitud klientidele paremat teenust, mis tähendab paremat riski-tulu suhet, suuremaid tulusid ja paremat kasumimarginaali,» usub Sild.

«Tõmbasime Bosnia ja Hertsegoviinas äritegevuse kokku, kuna sealne bürokraatia, ebavajalik, kuid see-eest mahukas käsitöö ning vananenud finantstegevuse regulatsioonid takistavad digitaalsete ärimudelite kasvu. Suuname meeskonna väärtuslikud pingutused riikidesse, kus grupp saab kasumlikult pakkuda klientidele erakordseid kogemusi,» tõi Sild veel välja.

«Nagu grupi praegused tulemused näitavad, on jõupingutused vilja kandmas. Oleme kindlad, et saavutame aasta eesmärgid. Kontserni koondbilanss ja laenuportfell kasvasid mõlemad 6 miljoni euro võrra ehk kiiremini kui kohustused. Aastalõpu bilansi eesmärk jääb 350 miljoni euro juurde. Esimene kvartal on hooajaliselt kõige nõrgem, kuid tulud ületasid veidi ootuseid, samas saavutasime ootuspärase puhaskasumi 2,8 miljonit eurot. Seega jääme oma aasta eesmärkide juurde – tulu enam kui 100 miljonit eurot ja puhaskasum üle 10 miljoni euro,» prognoosib ettevõtte juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles