Nvidia liitus triljoni dollari klubiga tänu tehisintellekti nõudluse kasvule

PM Majandus
Copy
NVIDIA peakorter Santa Claras, Californias.
NVIDIA peakorter Santa Claras, Californias. Foto: JUSTIN SULLIVAN

Mikrokiibid on juba pikka aega müünud nagu soojad saiad ja nüüd toob ChatGPT menu kiibitootjatele veelgi paremat äri ning nende aktsiate hinnad on börsil plahvatuslikult tõusnud.

Kõik, kes ostsid 2022. aasta oktoobris kiibitootja Nvidia aktsiaid, tegid suurepärase tehingu, kuna sellest ajast alates on USA ettevõtte börsiväärtus koguni neljakordistunud.

Teisipäeval ületas ettevõtte väärtus esimest korda isegi psühholoogiliselt olulise ühe triljoni dollari piiri, tõustes 3%. Nvidia on ühtlasi esimene kiibifirma, mis on jõudnud üliväärtuslike ettevõtete eksklusiivsesse ringi.

Teised üle triljoni dollari suuruse turuväärtusega USA ettevõtted on veebikaubamaja Amazon, iPhone'i tootja Apple, tarkvarakontsern Microsoft ja Google'i emafirma Alphabet. Välismaalt kuulub sellesse rühma Saudi Araabia naftatootja Saudi Aramco.

Nvidia aktsiabuumi peamiseks põhjuseks on kasvav globaalne nõudlus kiipide järele. Seda toidab ka hiljutine tehisintellekti (AI) menu.

Nvidia avaldas eelmisel nädalal optimistliku väljavaate, millele mitmed analüütikud reageerisid oma prognooside tõstmisega. Lisatõuke said nad ka ettevõtte teatest, et nad ehitavad Iisraelis ühe maailma kiireima superarvuti tehisintellekti rakenduste jaoks.

Generatiivne tehisintellekt, nagu ChatGPT, suudab simuleerida inimeste suhtlemist ja luua mõne märksõna põhjal tekste, pilte või videoid. See nõuab samas suurt arvutusvõimsust, milleks sobivad graafikakiibid eriti hästi, kuna need on mõeldud arvukate arvutuste paralleelseks sooritamiseks.

Aasta algusest saadik on Nvidia aktsia tõusnud juba pea 180 protsenti ning ka enam kui neli korda rohkem kui Philadelphia pooljuhtide indeks. Ainult 2001. aasta esimesel poolel on Nvidia aktsia tõusnud järsemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles