Elioni ja EMT emafirmal Telia Soneral korruptsioonikahtlus

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teliasonera juht Lars Nyberg.
Teliasonera juht Lars Nyberg. Foto: SCANPIX

Rootsi uuriva ajakirjanduse telesaates paljastati, et Elioni ja EMT emafirma, telekommunikatsioonifirma Telia Sonera oli 2007. aastal Usbekistanis seotud altkäemaksu andmise ning rahapesuga.

Svenska Dagbladet kirjutab, et Telia Sonera maksis miljardeid Usbekistani režiimiga lähedalt seotud isikule 3 G litsentsi eest. Raha maksti riigi liidri Islam Karimovi tütre moeäris tegutseva 22-aastase sõbranna maksuparadiisis registreeritud firmale.  Naise firma raamatupidamises  ei ole rahast jälgegi. Telesaate kinnitusel on Šveitsis käimas suur majanduskuriteo uurimine, millesse on segatud nii diktaatori tütar kui Telia Sonera.

Telia Sonera juht Lars Nyberg tõrjus süüdistusi, kinnitades, et tegemist oli investeeringu, mitte altkäemaksuga. «Süüdistused on alusetud,» kinnitas ta.

Nybergi sõnutsi selgub Telia Sonera süüdistusi puudutav aasta lõpuks. Kui uurimine peaks tuvastama midagi kriminaalset, astub firmajuht enda sõnul tõenäoliselt tagasi.

Rootsi parlamendi majanduskomisjon kutsus Nybergi samuti aru andma.  Rootsi päevaleht Svenska Dagbladet kirjutab, et majanduskomisjon tahab teada, kuidas ettevõtte eetilised standardid igapäevaelus töötavad, seda eriti Usbekistanis ja Tadžikistanis. «Eriti riigiosalusega firmadel peaksid olema eetilised standardid ning konkreetse riigi seaduste järgimisest ei piisa.  Riikides, kus demokraatia on nõrk või puudub üldse, peaks ettevõttel olema oma eetiline kompass,» lausus parlamendi esindaja Jonas Jacobsson Gjörtler.

Komisjonis tulevad samuti majandusminister Peter Normaniga arutlusele hea ärijuhtimise tavad.

Norman kinnitas Svenska Dagbladetile, et teda ei rahulda Telia Sonera juhi kinnitused, et tegemist on investeeringu ja rahateenimisega.

Rootsi riigile kuulub Telia Sonerast 37,3 protsenti ja Soome riigile 11,7 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles